Mä en oikein jaksa käsittää tätä nykyistä asennetta siitä että eläkeikää pitää nostaa kun nuoret (lue alle kolmekymppiset) eivät saa töitä. Tuota eläkeiän nostamista perustellaan kai sillä että ei iskisi se niin kutsuttu eläkepommi. Silti tuntuu järjettömältä että korkeakouluista valmistuu työttömiä nykyisin enemmän kuin koskaan.

Myös tuo paljon puhuttu tehokkuuden lisääminen firmojen mielestä tarkoittavan sitä että samaan määrään työtä tarvitaan vähemmän ihmisiä. Toisin sanoen jos näissä oloissa eläkeikää edelleen nostetaan niin nuorison työllistyminen käy edelleen vaan vaikeammaksi. Tuntuu siltä että ongelmaa ratkaistaan väärästä päästä. Tähän vielä päälle se että Suomeen tulee useille aloille ammattitaitoisia työntekijöitä muualta maailmasta ja heillekään ei välttämättä ole tarjolla töitä. Samaan aikaan ihmiset jotka haluaisivat jo viettää ansaittua eläkettä päätyvät kituuttamaan pidempään työelämässä.

Kovin valitettavan usein kuulee puhuttavan miten nuoriso ei osaa olla työelämässä. Milläs sitä pääsee tottumaan työelämään kun ensimmäistäkään työpaikkaa ei tunnu saavan? Tämä ongelma olisi ratkaistavissa hyvinkin huolella pelkästään sillä että työpaikkaan tullessa annettaisiin kunnollinen ja kattava perehdytys siihen mitä kyseinen työ pitää sisällään.

Toki pitäisi myös arvostaa sitä vanhempien ja kokeneiden ihmisten osaamista, mutta molemminpuolinen arvostus olisi minusta kaikkein paras lääke kaikkiin asennevammoihin. Nuoriso saisi ansaitsemaansa arvostusta tuoreista näkökulmista ja vanhemmat työntekijät kokemuksestaan. Tämä todella toimii.

Nimittäin paras perehdyttäjä joka omalle kohdalleni on koskaan osunut oli siihen aikaan osa-aika eläkkeellä oleva rouva, hän todella arvosti nuorempien tuoreita näkemyksiä ja uusia mahdollisuuksia mutta neuvoi kyllä tarvittaessa hyvinkin perinpohjin tuntemiensa menetelmien käytössä.  Yhtä asiantuntevaa perehdytystä menetelmiin en ole saanut missään työpaikassani, en ennen enkä jälkeen.

Työllistyminen tähän maailman aikaan ei ole helppoa muutenkaan niin miksi ihmeessä pitää vaatia mahdottomia. Pitää olla ”nuori ja tehokas” mutta samaan aikaan ”luotettava ja kokenut”. Siis mitä helvettiä?! Vastavalmistunu ja 15 vuotta työelämässä? Kiitti hei vaan!